Moda Cum Laude

De la prima ediție, Balul Operei şi-a propus să realizeze un cadru select de exprimare dedicat tuturor formelor de artă, ca o manifestare a creativității umane: muzica, dansul, interpretarea lirică şi dramatică, arhitectura, pictura și sculptura, scenografia, filmul, literatura, regia, arta costumului, moda și gastronomia.

În mod tradițional, un act al Balului este dedicat artei costumului, prin punerea în scenă a colecţiilor unor designeri valoroşi, prezentare realizată prin intermediul Programului Transilvania Fashion. Aceste prezentări aduc în faţa publicului clujean lucrările unor creatori consacraţi, laureaţi ai marilor festivaluri de modă.

La finalul spectacolului de modă, se decernează Trofeul „Moda Cum Laude”, oferit unei personalităţi marcante din lumea modei, care prin viziunea, creativitatea și activitatea sa, a adus o contribuție esențială la dezvoltarea fenomenului și a industriei de Fashion.

Trofeul a fost decernat pentru prima data în anul 2011 doamnei Prof. Univ. Dr. Elena Basso-Stănescu, artist, designer și cadru didactic  în cadrul Departamentului  Fashion  Design al Universității de Artă si Design Cluj-Napoca.

În cadrul ediţiei 2012, căștigătoarea Trofeului a fost marea doamnă a modei romănești, Zina Dumitrescu, pentru întreaga carieră.

În cadrul ediţiei 2013, Trofeul s-a acordat marelui creator de modă italian Gai Mattiolo.

În cadrul ediţiei 2014, Trofeul s-a acordat marelui creator de moda roman Catalin Botezatu.

În cadrul ediţiei 2015, Trofeul a fost acordat către marea doamnă a modei romănești, Doina Levintza.

În cadrul ediţiei 2017, Trofeul a fost acordat talentatului designer Conf. Univ. Dr. Lucian Broscățean, jurnalistului de moda Dr. Liana Martin si Dr. Matei Miko.